Wij staan klaar om jou te ondersteunen! Stuur een mail naar info@apotheia.be en dan nemen wij contact op voor de verdere organisatie van het MFO.
MFO-pakket: Opstart en begeleiding van medicatiegebruik bij een psychosociaal kwetsbare patiënt
Heel wat Belgen kampen met een psychosociale kwetsbaarheid. Dit is een complex gegeven: vaak gaat het om verschillende factoren die met elkaar verbonden zijn en interageren, en die een negatieve invloed hebben op het algemeen psychosociaal welzijn. Armoede, intrafamiliaal geweld en een psychische stoornis zijn enkele concrete voorbeelden van psychosociale kwetsbaarheden. Bij de behandeling van bepaalde klachten kan het gebruik van psychofarmaca in specifieke situaties nuttig zijn, complementair met de niet-medicamenteuze behandeling, in minimale dosis en gedurende een gepaste periode. Jammer genoeg maken (te) veel patiënten echter chronisch gebruik van psychofarmaca.

Zowel de apotheker als de huisarts spelen een belangrijke rol in de begeleiding en opvolging van deze patiënten. Om hierover met elkaar in overleg te gaan werd een kwaliteitsbevorderend pakket opgemaakt door Apotheia en Domus Medica.
Doel van het MFO
Het uitgangspunt van dit MFO is een (eerste) gesprek tussen apothekers en artsen over de opstart en begeleiding van medicatie die kadert binnen psychosociale kwetsbaarheden. Het gaat zowel om GGZ-noden (zoals angst, stemmingsstoornissen, stress) als sociale kwetsbaarheden (waaronder financiële problemen, familiale problemen, uitsluiting).
In tweede instantie is er tijdens het MFO ruimte om aan de basis te bouwen aan een beter en meer gestructureerd lokaal overleg over specifieke psychosociale problematieken. Er kunnen afspraken worden gemaakt tussen de betrokken partners voor een goede opvolging van de kwetsbare burger. De betrokkenheid van een eerstelijnspsycholoog en/of sociale partner kan hierbij een meerwaarde zijn, maar zal afhangen van de lokale organisatie van de GGZ-netwerken.
Kwaliteitsindicatoren
Op het einde van het MFO kan je kiezen om concrete afspraken te maken en meetbare indicatoren te selecteren die gedurende een bepaalde tijdsperiode worden opgevolgd. Zo kan je na een bepaalde periode de impact van het MFO evalueren.
- Het definiëren van het aantal patiënten die een opvolg aanpak vereisen en nagaan of die opvolging effectief werd ingezet.
- Het vervullen van de verschillende stappen/indicatoren die in het afsprakenkader rond gebruik psychofarmaca werden vastgelegd
- Het aantal telefonische contacten tussen arts en apotheker over een patiënt in een psychosociaal kwetsbare situatie
- Het aantal doorverwijzingen vanuit de apotheek naar de arts ivm een patiënt in een psychosociaal kwetsbare situatie.