Wanneer een patiënt de urine niet kan ophouden langs de natuurlijke weg, spreken we van urinaire incontinentie. Incontinentiemateriaal is volgens bepaalde voorwaarden terugbetaald in het kader van bandagisterie.
Bandagisterie-afleveringen in de apotheek
In de apotheek kan je incontinentie- en stomamateriaal afleveren aan terugbetaling. Hiervoor heb je een erkenning als apotheker-bandagist nodig.
In dit themadossier vatten we de belangrijkste aandachtspunten samen.
Moet je voor het eerst sinds lang een bandagisterieproduct afleveren?
Aarzel niet en contacteer onze helpdesk. Wij helpen je graag verder!
Stomamateriaal
Stomapatiënten kunnen in de apotheek terecht voor de terugbetaling van materiaal voor colostomie, ileostomie, fistels van het darmstelsel en van materiaal voor uretero- of cystostomie en fistels van de urinewegen.
Jouw erkenning als apotheker-bandagist
Elke apotheker kan bij het RIZIV een erkenning aanvragen om bandagisterieproducten af te leveren. Je krijgt dan een specifiek RIZIV-nummer dat begint met het cijfer 6-. In dat geval kan je volgende producten tegen terugbetaling afleveren:
› incontinentiemateriaal:
› urineopvangzakken en penishulzen
› beschermfilms
› stomamateriaal:
› materiaal voor colostomie, ileostomie en fistels van het darmstelsel
› materiaal voor uretero- of cystostomie en fistels van de urinewegen (opvangzakken, opvangcontainers, huidplaten, continentiehulpmiddelen zoals afsluitpluggen, afsluitplaten, bevestigingsgordels, irrigatiesets, beschermpasta, beschermpoeder, beschermfilm).
Verstrekkingen zoals pols- en knieverbanden, therapeutisch elastische beenkousen, halskragen, breukbanden, lumbostaten, borstprothesen, invalidenwagentjes of orthopedie behoren niet tot de bevoegdheid van de apotheker-bandagist; daarvoor is een diploma en erkenning van orthopedisch technoloog nodig.