Contacteer ons
Nieuws Agenda Zoekertjes Word lid

Enveloppe-actie 

Het doel van dit project is simpel: het medicatieschema bij de huisapotheker krijgen na een opname van een patiënt in het ziekenhuis. Wanneer een patiënt wordt ontslagen uit een van de deelnemende ziekenhuizen, krijgt hij een enveloppe mee die het medicatieschema bevat of een medicatiekaartje met een QR-code om het medicatieschema online te raadplegen. Die enveloppe of het kaartje moet hij afgeven aan zijn (huis)apotheker opdat het medicatiegebruik van de patiënt goed kan worden voortgezet in de thuisomgeving.

De enveloppe-actie in een notendop

De enveloppe is een tool om de informatieoverdracht vanuit het ziekenhuis naar de openbare apotheek te faciliteren. In de deelnemende ziekenhuizen krijgt de patiënt bij ontslag uit het ziekenhuis een enveloppe mee naar huis, met daarin een medicatieschema en eventuele (bewijzen van elektronische) voorschriften. Dankzij die gegevens kan de huisapotheker het medicatiegebruik van de patiënt goed opvolgen en voortzetten. Sommige ziekenhuizen geven geen enveloppe mee, maar een medicatiekaartje. Je moet het medicatieschema dan online raadplegen via nexuzhealth consult.

Elke enveloppe of medicatiekaartje bevat een unieke CNK-code van het ziekenhuis. Als apotheker moet je die code registreren in jouw apotheeksoftware om de goede ontvangst van het medicatieschema te bevestigen. Zo kunnen wij meten hoeveel enveloppen of medicatiekaartjes, en bijgevolg medicatieschema's, goed terecht komen in de apotheek.

De deelnemende ziekenhuizen vinden het belangrijk dat apothekers op de hoogte zijn van eventuele wijzigingen en stopzettingen in het medicatiegebruik, of van het feit dat de patiënt opstart met nieuwe medicatie. Als lokale apotheker kan je het medicatieschema nakijken (interacties, discrepanties,...) en indien nodig aanpassen, lokaal én op Vitalink. Zo zijn jouw aanpassingen ook zichtbaar voor de huisarts.

Deelnemende ziekenhuizen in onze regio

Vlaams-Brabant 

 Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen

 Universitair Ziekenhuis Leuven

 Algemeen Ziekenhuis Diest 

 Algemeen Ziekenhuis Jan Portaels Vilvoorde

 Revalidatieziekenhuis Inkendaal Sint-Pieters-Leeuw

 Zorggroep Alexianen Tienen

 Universitair Psychiatrisch Centrum Kortenberg 

 Zorggroep Sint-Kamillus Bierbeek 

 Sint-Annendael Diest

 

Limburg 

 Algemeen Ziekenhuis Vesalius Tongeren 

 Noorderhart Mariaziekenhuis Pelt 

 Sint-Franciscus Ziekenhuis Heusden-Zolder 

 Ziekenhuis Oost-Limburg Genk 

 Jessa Ziekenhuis Hasselt

Hoe gaat de enveloppe-actie praktisch in zijn werk? 

Stap 1: Scan de CNK-code

Wanneer je als apotheker een enveloppe of medicatiekaartje ontvangt, scan dan de CNK-code in op een voorschrift met een terugbetaald geneesmiddel of op een pseudo-voorschrift. Vervolgens kan je aan de slag gaan met de inhoud van de enveloppe of met de QR-code die je terugvindt op het medicatiekaartje.

Komt de patiënt in de apotheek met een ontslagmedicatieschema, maar zonder enveloppe of medicatiekaartje? Scan dan de CNK-code 4575-940 - Tra Medicatieschema. 

Stap 2: Aan de slag met het medicatieschema

›  Bij ontvangst van een enveloppe

De enveloppe bevat het meest recente medicatieschema van de patiënt, opgemaakt in het ziekenhuis. Eventueel bevat de enveloppe ook voorschriften en een contactformulier van de dienst waar de patiënt verbleef. Op die manier kan je volledig geïnformeerd een medicatiebegeleidingsgesprek uitvoeren met de patiënt.

›  Bij ontvangst van een medicatiekaartje

Wanneer jouw patiënt een kaartje met een QR-code afgeeft in plaats van een enveloppe, zal je het medicatieschema van de patiënt digitaal moeten raadplegen. Dat kan via nexuzhealth consult: https://www.nexuzhealth.com/nl/. Lees hieronder hoe je hiervoor een account aanmaakt. 
Je raadpleegt het medicatieschema en voert daarna het medicatiebegeleidingsgesprek uit met de patiënt. 

Stap 3: Vul het digitaal registratieformulier in

Het digitaal registratieformulier is ontworpen door de KU Leuven en is bedoeld om geneesmiddelgebonden problemen, onverklaarbare discrepanties en ondernomen acties door de apotheker in kaart te brengen. 

Om dit online formulier in te vullen, scan je de QR-code op de informatiebrief die in de enveloppe zit. Bevat de enveloppe geen informatiebrief of heb je een medicatiekaartje ontvangen? Gebruik dan deze link om alsnog jouw acties te delen met de onderzoekers van de KU Leuven. Dat levert waardevolle inzichten op jouw meerwaarde in dit transmuraal verhaal. Let op: als je de vragenlijst invult, zal je bij de keuze van jouw beroepsvereniging nog voor BAF, KLAV of BAM moeten kiezen. 

Stap 4: Multidisciplinaire samenwerking

Geef het volledige, eventueel aangepaste medicatieschema (het medicatieschema vanuit het ziekenhuis met een schriftelijke aanpassing of via een print vanuit jouw software) terug mee met jouw patiënt. 

Vertel de patiënt dat hij het medicatieschema bij een volgend bezoek aan de huisarts moet meenemen en moet tonen aan de thuisverpleging. Vertel dat de huisarts het medicatieschema ook online kan raadplegen. Zo zorg je dat de verschillende zorgverleners op de hoogte zijn van het correcte medicatieschema na ziekenhuisontslag. 
 

Toegang tot het digitaal medicatieschema op nexuzhealth consult

Om toegang te krijgen tot het digitaal medicatieschema van de patiënt op nexuzhealth consult moet je eerst een account aanmaken op hun website. Zo ga je te werk:

i.   Vraag je account aan via het nexuzhealth online aanvraagformulier.

ii.   Vul de nodige gegevens in: je zal vervolgens een link ontvangen ter bevestiging van jouw e-mailadres. Het duurt minimum twee werkdagen tot je toegang krijgt tot jouw account, aangezien het platform enkel toegankelijk is voor zorgverleners en jouw gegevens zullen worden nagekeken. Na het aanmaken van je account kan je de webapplicatie gebruiken met je eigen e-ID (itsme/kaartlezer).

iii.   Je kan je nu aanmelden op nexuzhealth consult (blijf aangemeld indien mogelijk). Tip: sla de website op als bookmark in je browser!

iv.   Wanneer een patiënt de apotheek bezoekt, ga je naar de nexuzhealth consult website en lees je de e-ID van de patiënt in.

Je kan de gegevens, waaronder het medicatieschema van de patiënt, nu raadplegen. 

 

Werkwijze: een overzicht

1. Registreer de ontvangst van het medicatieschema

2. Voer een ontslag medicatiebegeleiding uit

3. Vul het digitaal registratie-formulier van de KU Leuven in

Met enveloppe

Scan de CNK-code die je terugvindt op de enveloppe of het medicatiekaartjeGebruik het papieren medicatieschema en eventueel het contactformulier van het ziekenhuis dat in de enveloppe zit. Scan de QR-code op de informatiebrief in de enveloppe of vind het digitaal registratieformulier hier.

Met een medicatiekaartje

Raadpleeg het digitaal medicatieschema op nexuzhealth consult. Vul het digitaal registratieformulier in. 

Zonder enveloppe of medicatiekaartje

Registreer de algemene CNK-code 4575-940Gebruik het papieren medicatieschema dat de patiënt meebracht vanuit het ziekenhuisVul het digitaal registratieformulier in. 

Medicatiebegeleiding, hoe pak je dat aan?

Volg de vijf stappen in dit schema om een medicatiebegeleiding uit te voeren na ontslag van de patiënt uit het ziekenhuis.

In het kader van het pilootproject werd er een e-learning ontwikkeld. Die kan je hier bekijken: Medicatiebegeleiding na ziekenhuisontslag.

Nuttige links en documenten

Hallo! Heb je een vraag? Contacteer ons, wij helpen je graag verder.