Contacteer ons
Nieuws Agenda Zoekertjes Word lid

  02/04/25

Nieuws van Curalia: onderzoek naar de ondernemersvaardigheden van apothekers

Curalia

Een derde van de zelfstandige apothekers in België voelt zich niet voldoende onderlegd als ondernemer. Zij geven zichzelf een zeer lage score tussen 0 en 4 op 10 wat betreft hun bekwaamheid. Dat blijkt uit een recent onderzoek van iVOX in opdracht van zorgverzekeraar Curalia. Toch spenderen zij gemiddeld 13 uur per week aan bedrijfsvoering. “Zorgverleners worden opgeleid om te zorgen, maar niet om te ondernemen. Dit is problematisch. Hoe vlotter en efficiënter de zorgverleners hun bedrijf runnen, hoe meer tijd en energie ze kunnen steken in hun zorgtaak”, stelt Izzy Van Aelst van Curalia.

 
Gemiddeld 13 uur bedrijfsvoering bovenop het ‘échte apotheekwerk’

Bijna 6 op de 10 (59%) van de zelfstandige zorgverleners in België, zoals apothekers, verpleegkundigen en kinesisten, voelen zich niet voldoende bekwaam als ondernemer. Tegelijk besteden deze zorgverleners gemiddeld 8 uur per week aan bedrijfsvoeringstaken zoals personeelsbeheer, boekhouding, marketing en juridische zaken, terwijl ze daar beduidend minder tijd in willen steken. Dat blijkt uit een recent onderzoek van iVOX in opdracht van zorgverzekeraar Curalia.

Zelfstandige apothekers spannen de kroon met 13 uren bedrijfsvoering per week. Ondanks de vele uren die zij eraan spenderen, voelen ook zij zich hier niet voldoende bekwaam in. Een derde van hen ‘buist’ zichzelf met een score van 0 tot 4 op 10 wat betreft bekwaamheid als ondernemer.

❝ Als pas afgestudeerde apotheker, weet je economisch gezien van niet veel. Je moet echt bijbenen, anders kom je in de problemen. Intussen spendeer ik zo’n 10 uur per week aan bedrijfsvoering: producten bestellen, personeel begeleiden, vertegenwoordigers ontvangen,... Dat komt bovenop het ‘échte apotheekwerk’. Het zijn lange dagen, vaak met eeuwige to-dolijsten. Dat kan frustrerend zijn. Hoe vlotter mijn bedrijfsvoering loopt, hoe liever ik het heb.

Thomas Elpers (39), tien jaar zelfstandig

7 op 10 apothekers fysiek uitgeput

Apothekers ervaren een bijzonder zware belasting door hun bedrijfsvoeringstaken. Ze besteden gemiddeld 34 uur per week aan zorgverlening en investeren daarnaast nog 13 uur per week in bedrijfsvoering, waaronder boekhouding, personeelsbeheer en regelgeving. Dit resulteert in een gemiddelde werkweek van 47 uur. Ook blijkt dat 7 op de 10 zelfstandige apothekers zich fysiek uitgeput voelt na het werk.

Tegenover andere zorgverleners valt op dat apothekers de meeste bedrijfsvoeringstaken zélf opnemen. Wanneer ze advies nodig hebben rond ondernemerschap, raadplegen ze voornamelijk financiële adviseurs of collega’s, of zoeken ze zelf naar oplossingen. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat apothekers met een bediendenstatuut nauwelijks de overstap naar zelfstandigheid overwegen. Ze geven een lage score van 4 op 10 voor de overstap, voornamelijk door de slechte werk-privébalans, de hoge investeringsdrempel en de zekerheid van een vast loon.

Vorming en ondersteuning in ondernemerschap nodig

De faculteit Revalidatiewetenschappen van de universiteit van Hasselt erkent het probleem en ziet dat het bewustzijn rond ondernemerschap bij zijn studenten elk jaar groeit.

❝ In onze opleidingen gaat er al aandacht naartoe, maar omdat het curriculum redelijk vol zit, zien wij vooral voordelen in extra opleidingen en constante bijscholingen nadat ze zijn afgestudeerd.

Prof. Dr. Raf Meesen, decaan Revalidatiewetenschappen UHasselt

UHasselt is zopas gestart is met een Masterclass ‘Bedrijfsbeheer en ondernemerschap voor (para)medici’.

Onder de noemer ‘Club Curalia’ plant Curalia eveneens heel wat initiatieven om zelfstandige zorgverleners te ondersteunen met kennis en tools rond ondernemerschap. Het gaat onder meer over opleidingscheques voor kinesisten, een maandelijks vragenuur aan een advocaat en webinars rond de spreidingswet voor apothekers of cybersecurity in de zorgverlening.

❝ Zorgverleners worden opgeleid om te zorgen, maar niet om te ondernemen. Ze hebben vorming en ondersteuning nodig. Wij nemen alvast initiatieven om de zelfstandige zorgverleners te ondersteunen in hun ondernemerschap tijdens het uitoefenen van hun beroep.

Izzy Van Aelst van Curalia

 

Over het onderzoek
Het online onderzoek werd uitgevoerd door het onafhankelijke marktonderzoeksbureau iVOX bij 1800 zelfstandige zorgverleners tussen december 2024 en februari 2025.

Ontdek wat Club Curalia voor jou kan betekenen

Hallo! Heb je een vraag? Contacteer ons, wij helpen je graag verder.