Nieuws
29/04/25
Wijzigingen vergoedbare antidiabetica met vermelding ZTD vanaf 1 mei

Bepaalde antidiabetica kan je terugbetaald afleveren als de patiënt een geldig attest heeft. Daarnaast kan je voor deze geneesmiddelen ook de derdebetalersregeling toepassen als de vermelding ‘zorgtraject diabetes’ op het voorschrift staat en als de patiënt voldoet aan de voorwaarden die zijn vastgelegd in de basisparagraaf waarin de betrokken specialiteit voorkomt.
Vanaf 1 mei moet je voor geneesmiddelen in § 5480000 (Bydureon, Eucreas, Forxiga, Galvus, Humalog, Invokana, Janumet, Januvia, Jardiane, Jentadueto, Novomix, Onglyza, Ozempic, Rybelsus, Synjardy, Trajenta, Trulicity, Victoza, Vipdomet, Vipidia, Xigduo of Xultophy) bij een voorschrift met vermelding ‘ZTD’ nakijken in MemberData (MDA) of de patiënt effectief in een zorgtraject diabetes zit op het moment van aflevering, alvorens je de derdebetalersregeling mag toepassen. Je kan dus enkel terugbetaald afleveren als én de vermelding ZTD op het voorschrift staat én je in MDA ziet dat de patiënt in het zorgtraject zit.
Zowel APB als wij als tariferingsdienst betreuren deze maatregel en hebben ons verzet tegen deze éénzijdige beslissing. Deze maatregel kan voor discussie zorgen tussen apothekers en artsen, wat de samenwerking niet ten goede komt. Daarbij blijven we ook pleiten om de administratieve last voor jou als apotheker te verminderen. We hebben een brief over deze wijziging opgesteld die je kan bezorgen aan dokters bij jou in de buurt.
Voor de geneesmiddelen op basis van semaglutide – Rybelsus en Ozempic – is er een bijkomende wijziging in de terugbetalingsvoorwaarden. Vanaf 1 mei zijn de attesten niet langer type ‘b’, maar worden deze opgemaakt als type ‘e’. Attesten opgemaakt vóór 1 mei blijven ongewijzigd gedurende hun geldigheid. Ook bij de aflevering van Rybelsus en Ozempic met een voorschrift met vermelding, moet je je houden aan de maximale hoeveelheden van de paragraaf.
Wat als een patiënt overstapt van een zorgtraject diabetes (ZTD) naar de diabetesconventie (DC)?
Voor sommige patiënten is de overstap van een ZTD naar de diabetesconventie (DC) nodig. In zo een geval, krijgt de patiënt geen vergoeding meer voor verstrekkingen diabeteseducatie, verstrekkingen bij een diëtist en zelfzorgmateriaal in het kader van ZTD aangezien hij hiervoor een vergoeding krijgt in het kader van de DC.
Het kan wel gebeuren dat de patiënt in het ZTD blijft zolang hij aan de voorwaarden voldoet. In deze situatie kan de patiënt gelijktijdig een terugbetaling krijgen voor specialiteiten uit § 5480000 met vermelding ZTD en § 5490000 met vermelding DC. Er is geen enkele bepaling in hoofdstuk IV die de cumul van de specialiteiten uit deze paragrafen verbiedt.